Saturday, December 5, 2009

seekor babi yang sedang memakai serban

Saya ingin berkongsi cerita in dengan anda semua mengenai sikap segelintir orang Melayu kita atau lebih tepat lagi orang Islam di Malaysia Kejadian benar ini berlaku di Carrefour Wangsa Maju beberapa hari lepas.

Seorang pemuda Islam yang berkerja sebagai 'cashier' di pasaraya tersebut telah menumbuk seorang lelaki cina. Ini berlaku kerana ketika pemuda ci
na tersebut sedang membayar harga barangan, pemuda Melayu ini telah menegur pemuda Cina ini mengenai gambar baju yang sedang di pakai oleh pemuda cina tersebut. Gambar itu ialah seekor babi yang sedang memakai serban di samping seekor anjing yang memakai tudung lambang agama Islam. pemuda Melayu itu bertanya gambar apakah yang sedang di pakai oleh pemuda cina tersebut.
Dengan rasa bangga dan tidak bersalah, pemuda Cina itu terus menjawab sambil menunjuk ke arah gambar bajunya dengan mengatakan babi yang memakai serban itu ialah Muhammad dan anjing yang memakai tudung itu ialah Khadijah Mendengar jawapan lelaki tersebut, pemuda Melayu ini dengan tidak disangka2, menumbuk muka si Cina tersebut. Huru hara lah suasana di carrefour itu. Kemudian pemuda Cina itu memaki hamun lalu datanglah Manager Carrefour yang juga beragama Islam lalu memecat lelaki Melayu tadi.

Apa yang di lakukan oleh Manager Carrefour tadi adalah satu etika yang patut di contohi kerana, menumbuk org sesuka hati memanglah salah...Tapi malangnya,
Manager tersebut bukan hanya memecat pemuda Melayu tadi yang sedang mempertahankan akidah agama Islam, tetapi turut memaki hamun pemuda Melayu itu dengan kata2 kesat.

Pemuda Melayu ini pulang dengan keadaan hampa. Bukan kerana di pecat, tetapi turut di maki hamun oleh saudara seislam yang di sangkanya akan turut manjaga maruah orang Islam selepas dihina oleh laki Cina tadi. Sekarang ni pemuda Melayu ni sedang menunggu untuk disaman oleh Cina tersebut.

Beliau bukan takut malah tidak sabar2 untuk menunggu disaman oleh Cina tersebut kerana beliau ada alasan yang kukuh kerana bertindak demikian.Pengajarannya, sikap pemuda Melayu tadi memang patut di contohi kerana ingin menegakkan agama Islam.

4 comments:

Azrai Ahmad Zamri said...

salam ziarah..
hUhu..menarik citer baby pakai serban nie, syukran atas perk0ngsian..m0ga mnjadi pGajaran buat semua..
dalam suasana majmuk dalam negara, sensitiviti kaum & agama amat perlu dijaga...

PuTeH (* . ~)+ said...

Betul2
sape yg x marah kalaw x rati nak jage sensitiviti kaum & agama org lain...

a kl citizen said...

assalammualaikum

ya saya ada terbaca juga dalam suratkhabar

saya rasa kalau ada secebis iman dalam dada manager tu,pasti hidupnya resah sentiasa

kita doakan Allah murahkan rezeki pemuda tersebut, kerana amat payah mencari generasi pemuda yang sepertinya

PuTeH (* . ~)+ said...

Waalaikummusalam....

Betul2 manager tersebut x patut hine perkeje tu sendirik...
pape pon iman tulaH benteng kekuatan pekerje tersebut...

harus dicontohi....

ye kite same2 doakan...:-)
Amin...

ShareThis ^_^