Saturday, December 5, 2009

seekor babi yang sedang memakai serban

Saya ingin berkongsi cerita in dengan anda semua mengenai sikap segelintir orang Melayu kita atau lebih tepat lagi orang Islam di Malaysia Kejadian benar ini berlaku di Carrefour Wangsa Maju beberapa hari lepas.

Seorang pemuda Islam yang berkerja sebagai 'cashier' di pasaraya tersebut telah menumbuk seorang lelaki cina. Ini berlaku kerana ketika pemuda ci
na tersebut sedang membayar harga barangan, pemuda Melayu ini telah menegur pemuda Cina ini mengenai gambar baju yang sedang di pakai oleh pemuda cina tersebut. Gambar itu ialah seekor babi yang sedang memakai serban di samping seekor anjing yang memakai tudung lambang agama Islam. pemuda Melayu itu bertanya gambar apakah yang sedang di pakai oleh pemuda cina tersebut.
Dengan rasa bangga dan tidak bersalah, pemuda Cina itu terus menjawab sambil menunjuk ke arah gambar bajunya dengan mengatakan babi yang memakai serban itu ialah Muhammad dan anjing yang memakai tudung itu ialah Khadijah Mendengar jawapan lelaki tersebut, pemuda Melayu ini dengan tidak disangka2, menumbuk muka si Cina tersebut. Huru hara lah suasana di carrefour itu. Kemudian pemuda Cina itu memaki hamun lalu datanglah Manager Carrefour yang juga beragama Islam lalu memecat lelaki Melayu tadi.

Apa yang di lakukan oleh Manager Carrefour tadi adalah satu etika yang patut di contohi kerana, menumbuk org sesuka hati memanglah salah...Tapi malangnya,
Manager tersebut bukan hanya memecat pemuda Melayu tadi yang sedang mempertahankan akidah agama Islam, tetapi turut memaki hamun pemuda Melayu itu dengan kata2 kesat.

Pemuda Melayu ini pulang dengan keadaan hampa. Bukan kerana di pecat, tetapi turut di maki hamun oleh saudara seislam yang di sangkanya akan turut manjaga maruah orang Islam selepas dihina oleh laki Cina tadi. Sekarang ni pemuda Melayu ni sedang menunggu untuk disaman oleh Cina tersebut.

Beliau bukan takut malah tidak sabar2 untuk menunggu disaman oleh Cina tersebut kerana beliau ada alasan yang kukuh kerana bertindak demikian.Pengajarannya, sikap pemuda Melayu tadi memang patut di contohi kerana ingin menegakkan agama Islam.

Monday, November 9, 2009

BERITA BAIK KEPADA SESIAPA YANG MASIH BELUM MENDAPAT PEKERJAAN YANG TETAP ATAU YANG MASIH BELUM BEKERJA.

JAWATAN KOSONG/ KERJA KOSONG
Di perlukan Segera
KELAYAKAN:

1. SPM / SPTM / SPMV / STAM2.
DIPLOMA DALAM APA-APA BIDANG (LEBIH BERPELUANG)

KELEBIHAN :

1. Kerja di bawah kerajaan: EPF,SOCSO,KWSP
2. Gaji Pokok : RM1800
3. Insentif: Rm300
4. Attendant: Rm300 (Jika Tiada MC)
5. Elaun Bulanan (Cola) : RM300
6. Elaun Penginapan: RM300
7. Uniform: RM450
8. Dobi:RM200
9. Percuma Kursus Mempertahankan Diri.
10.Hari Bekerja 6 hari Sahaja ~Isnin-Sabtu (Ahad Cuti)
11. Kenaikan Pangkat Secara Pelantikan Dari Ketua Unit Jawatan Dan Mengambil Ujian Khas.



Sekiranya berminat sila hadir pada sesi temuduga dan dikehendaki membawa kad pengenalan diri serta gambar berukuran passport pada
10.12.2009 di Jabatan Pertahanan Awam. Atau Di Sunway Pyramid Subang Jaya.
Masa: 8.30 pg - 6.00 Ptg
Bagi yang berkelayakan uniform akan diberikan 3 pasang setiap seorang dan kelengkapan lain (lengkap) serta perlu melaporkan diri 60 hari dari surat tawaran jawatan.

JAWATAN-JAWATAN YANG DITAWARKAN :

LAMPIRAN SILA KE BAWAH.


Jawatan:
1. Power Rangers
2. Kamen Riders
3. Ultraman
4. Sailormoon (Wanita Sahaja)
5.SURIA PERKASA HITAM (Cawangan Jepun)
6.Mask Riders
7.Batman
8.Genko Riders

SENTIASA SIAP SEDIA BERKHIDMAT UNTUK NEGARA KITA



Ha Ha Ha Ha .....:P

Sunday, November 8, 2009

Esok Cisco...Fikiran Aku perlu Ditenang kan


hidup ni nak happy je

ahaha
Aku kene tenangkan fikiran aku yg makin kusut
kejap lagi aku nak study
kejap lepas mandi
kejap lepas post blog
tengok Fb dulu...
kejap taw

nak release tension dulu
Ahaha
kejaplah... kejap je..

nak tengok wayang lah
semalam baru tengok
Panas.. panas...
ahaha
terok la aku nie

Datang U untuk Ape??

Untuk bersuke rie...
tenag kanlah fikiran anda..
jangan jadik macam aku PuTeH..
ahaha

Thursday, November 5, 2009

Esok Final malam nie tengok wayang & jalan2



Ini ade la perkare gile yg aku x pena2 buat
esok finel tuu subject SE(software engineering) 4/11/2009
mule2 citer die bergini....
adelah sebuah kisah yang bengkel aku x siap2 macam jambatan x siap
aku pegi mintak tolong kat Omar(bdak class aku yang paling pandai cording2)
die pon ajaw le sampai aku faham... tp x siap jugak sbb si Omar tu pon sibuk nak buat bengkel die yg baru die buat 0%, x pe dak yg pandai2 nie 1 ari leh siap...
tapi bkn aku...dari malam sampai ke petang aku buat bengkel sbb lepas xzem SE kene prznt
pukul 3.48 bengkel da siap,
SE aku x bace lg.... huhu...
aku ape lagi mule la carik2 nota
last2 aku rembat note ringkas si Aina...
aku bace note die je.. aku x bace pon slide yg lect kasik tu..
macam org gile aku bace....
tibe2 terdengar satu suare...
ish tensyen la jom bace kat MCD jom
aku:orait.. jom...
konon la nak blaja, tp hampeh...
pegi mcd makan...
lepas je makan bace la note sikit2 lepas tu...
ade satu suare yang ajak gi tengok wayang...
ting tong... aku pon ikot je.. macam anak itik ikut ibunyer...tengok citer meatball 2


haha... best cite nie..
esok xem
lepas tengok wayang
1 malam aku bace nota2 ringkas yg aku rembat
SE tu.. bkn CCT
mase cct tegok wayang gak
citer jennifer body
CCT aku bulat2 je ape yg patot setengah jam lepas tu terus aku kluar
tapi nie SE
kencang gile r
boleh aku kluar bersuke rie..
bile xem... aku pon ape lg... jawap ape yg patot
ape yg aku tahu
banyak gile aku x tahu.. soklan maut gile r
susaaaaa
aku pon x taw aku jwp ape
x sampai sejam aku da siap...
aku tunggu org kluar
cukup 6 orng kluar
aku pon keluar
Aina: cepat nyer ko kluar...
aku: abis aku nak jawap ape.. x taw nak jawap ape dah nie, ilham x turun
sedeh giler r
aku x bace habis..
tp dah lepas dah ape nak ckp...
tawakal saje..huhu
2 hari aku x tido sbb SE dan przn bengkel
przn sbb kene buat report
mate dah merah giler "macam hantu kat taman buaye"
lepas przn je teros tido
Zzzzzz
tingal lg 3 paper je...
huhuhu
lepas tu ade suksis ade 3p
waaa
nak balik ruma...
da lame x balik nie...




Sunday, November 1, 2009

Esok Final exam

Sempat aku post blog ari nie
esok final xzem nie CCT
x pe ABC je bulat2 kan aje ape yg patot...
haha knp sem nie x serupe mcm sem2 dulu klw dulu waktu2 cam nie da abis bace dah....
ish2 susa betol nak gune otak kiri asyik otak kanan yang selalu daydreaming je aduhai pelik betol...
slalu berangan nak kawin dgn anak raje
tapi anak raje x nak pon kat aku... huhuhu
ari nie study2 je ngantok.... cam nie

asik nak tido .... nak tambahkan berat bdn...yg semakin meningkat
aku x pandai pon
klw balik ruma kakak aku slalu ckp
cube r lawan kakak nie
aku da try da study betol2
tp nak buat cam mane
x boleh la
setiap kali aku bukak note...
seminit lepastu conform aku berangan gune otak kanan aku untuk
kawin dengan anak raje
semalam ingat nak bangon study tgh2 malam
bagon2 je pukul 3 am dah betol dah
teros on laptop teringat kat lembu-lembu aku kat facebook
da makan ke belom
kambing aku, kude, ayam, itik
itu yang aku utame kan.,..
bkk je tegok cafe aku plak da dipenuhi lalat2 busuk
penat aku cuci
mafia lak dah banyak org2 aku mati
ish2
macam mane aku bleh terjebak dgn game nie
tidakkkkkk!!!.......aku bgn nak study...
bkn nak main game...tu sume melupe kan aku
aku x de semangat nak blaja nie
aku asyik ingat lembu-lembu aku je..
da x ingat yg lain pon...
macam mane nie somebody help me plz......
aku nie blaja main2 je
mak aku jumpe aku pg tadi... die bagi biskot, beras, makanan2, mi la, siap bagi duit lagi
(malu betol aku ak amik duit tu, slame nie aku x pena mintak duit mak aku
slalu aku gune duit sendirik je..sbb ade elaut suksis...
tp sem nie... lansong x dpt.. dapat awal sem je)

mak aku ckp... blaja la..elok2 2minggu je lagi...
aku nak nagis je bile denga mak aku ckp cam tu...
"MaK maaf kan sy mak, sy selalu x denga ckp mak
sy blaja main2, enjoi je
mak ckp jgn kluar, sy selalu keluar jalan2..
tiap2 ari sy kluar...hu h u hu hu
dose besa sy x denga ckp mak"

klw la mak bukak blog epa.. maafkan lah epa...
mak epa sayang mak...
family is first
Kat along pon, along idola epa
epa sayang emak, sayang ayah, sayang along, sayang abang, sayang akim, sayang ayu
sy sayang semue kawan2 sy...

sy mintak maaf..
maaf kan la saye finel dah tibe, x boleh nak bace buku nie banyak dose agaknyer...
huhuhuhu





Friday, October 30, 2009

Bila hati tenang.....




Photobucket




study!...study!,,,study!...


final da nak tibe!!!

"Letakkan Sasaran Yang Tinggi, Cemburu Dengan Kejayaan Orang Lain, Elakkan Dari Sikap Cepat Puashati, Soal Diri Dengan Soalan Positif, Tingkatkan ‘Standard’ Anda. "
(ayat2 poyo dr puteh....)


da lepas nie jgn bkk FB lg...
concentrate Faham!!!...
boleh ke???....
x kot farm village da sampai level 17,... nak kalahkan sorang budak tu....
cafe ramai pelanggan... nnty lari customer aku
mafia war lagi...nnty mati polis keja, da lah jadi jahat nie....
BF/buaye friends??? owh nasip baik x pelihare ternakan tersebut dlm farm aku
haha...:P

macam mane nak study nie!!....
oh tidakkk!!!!!!

Bismillahirrahmanirrahim

Ya Allah, bukakanlah ke atas Nur Fadiah Binti Yusof hikmat-hikmat-Mu dan
limpahilah ke atas Nur Fadiah Binti Yusof khazanah rahmat-Mu, wahai yang Maha
Pemurah lagi Maha Penyayang.

Amin...

Wednesday, October 21, 2009

Tuhan Beri Aku Cinta...



Tuhan memberi
kita dua kaki untuk berjalan, dua tangan
untuk memegang, dua telinga untuk mendengar dan dua
mata untuk melihat. Tetapi mengapa Tuhan hanya
menganugerahkan sekeping hati pada kita? Kerana Tuhan
telah memberikan sekeping lagi hati pada seseorang
untuk kita mencarinya. Itulah namanya Cinta...

Wednesday, September 30, 2009

Dialah Lelaki idaman saya (~.*)+…




Lelaki idaman saya adalah:

(~.*)+…


Seorang lelaki yang beriman…

Yang hatinya disaluti rasa takqwa kepada Allah…

Yang jiwanya penuh penghayatan terhadap Islam…

Yang sentiasa haus dengan ilmu…

Yang sentiasa dahaga akan pahala…

Yang solatnya adalah maruah dirinya…

Yang tidak pernah takut untuk berkata benar…

Yang tidak pernah gentar untuk melawan nafsu…

Yang sentiasa bersama kumpulan orang-orang yang berjuang di jalan Allah…

Lelaki idaman saya adalah

(~.*)+…


Lelaki yang menjaga tuturkatanya…

Yang tidak bermegah dengan ilmu yang dimilikinya…

Yang tidak bermegah dengan harta dunia yang dicarinya…

Yang sentiasa berbuat kebajikan kerana sifatnya yang penyayang…

Yang mempunyai ramai kawan dan tidak mempunyai musuh yang bersifat jembalang…

Lelaki idaman saya adalah(~.*)+…


Lelaki yang menghormati ibunya…

Yang sentiasa berbakti kepada kedua orang tua dan keluarga…

Yang akan mendidik isteri dan anak-anak mendalami Islam…

Yang mengamalkan hidup penuh kesederhanaan…

Kerana dunia baginya adalah rumah sementara menuju akhirat…


Lelaki idaman saya

(~.*)+


Sentiasa bersedia untuk menjadi imam…

Yang hidup dibawah naungan Al-Quran dan mencontohi sifat Rasulullah…

Yang boleh diajak berbincang dan berbicara…

Yang menjaga matanya dari berbelanja…

Yang sujud penuh kesyukuran dengan rahmat Allah keatasnya…

Lelaki idaman saya

(~.*)+


Tidak pernah membazirkan masa…

Matanya kepenatan kerana penat membaca…

Suaranya lesu kerana penat mengaji dan berzikir…

Tidurnya lena dengan cahaya keimanan…

Bangunnya subuh penuh kecergasan…

Kerana sehari lagi usianya bertambah penuh kematangan…


Lelaki idaman saya

(~.*)+



Sentiasa mengingati mati…

Yang baginya hidup di dunia adalah ladang akhirat…

Yang mana buah kehidupan itu perlu dibaja dan dijaga…

Agar berputik tunas yang bakal menjadi baka yang baik…

Meneruskan perjuangan Islam sebelum hari kemudian…


Lelaki idaman saya adalah

(~.*)+


Lelaki yang tidak terpesona dengan buaian dunia…

Kerana dia mengimpikan syurga…

Di situlah rumah idamannya…

Dan dia ingin membawa saya bersama…

Dialah lelaki idaman saya…

Sunday, September 6, 2009

Egos....(~.*)+


INi Moto Saye....

SeMiNaR BiRo Tatanegara yg menGantukkan


Hehehe
Nie mase Seminar BTN...
Wajib hadir klw nak graduate nnty...
nasib baik bulan pose.... UTeM terPakse buaT 1 hari jer....
klw x kene 3 ari..
wakakaka....
mase kat Sri Negeri.....
kene pakai formal...
naik moto lak tu...nasib baik moto skuter...hehe
kwn sy lg la...bwk selimut... nak tido...
masuk2 je comfirm tido....
sbb mlm 2... member ajak gi MCD la...
pastu gi mane tah..
balik je dlm kul 5 pg cam tu la....
tido entah la kul bape tah... kul 7am dah sampai kat SriNegeri....
dapat kerusi je...terus tido.... sampai tgh ari, bgn2 je terus amik bendere ngayi lagu merdeka lalalala...

SATU MALAYSIA. RAKYAT DIDAHULUKAN. PENCAPAIAN DIUTAMAKAN.

wakaka...
pastu sambung tido balik....
bagun2 je denga la sepatah 2 kate... pastu terus balik...
hehe.... serupe x yah dtg...
dtg tido buat pe...
(~.*)+

Tp nak buat CaM Ne dah ngantuk sgt dah....hehe (~.*)+

Saturday, August 15, 2009

kelas yg pelik..(~.*)+

Photobucket

Ini lah class yg paling pelik
kat UTeM nie...
hahaha...
blaja otak.....
Kadang2 rase macam amik koz medik la plk
blaja main kapal terbang...
blaja megumpat... bla..bla..bla..
blaja ckp2...
blaja bende2 pelik...
pelik je....
tlg lah...
sy dtg Universiti nak blaja bkn nak main2....
waaaaaa.....sy x suke...
blaja bende2 pelik...




Nie die pecahan otak perempuan & lelaki.....
lecturer sy ajaw cam nie la....
perempuan suke megumpat buat gossip sane sini...
lelaki plk????
ala.... sy x nak blaja bende nie....
waaaaa......
x nak masok class lg...


blaja buat kapal terbang.....dlm kelas....
nnty mase test...
paper tu sy buat kapal terbang....
hehe...






Saturday, August 8, 2009

CiNTe Itu BoSan??...



CinTE Itu BoSan???
HurMm.......

Iye ke??

knp???

Jika engkau bertemu dengan seseorang, maka yakinilah bahawa dia lebih baik darimu.
Ucapkan dalam hatimu :
"Mungkin kedudukannya di sisi Allah jauh lebih baik dan lebih tinggi dariku".

Jika bertemu anak kecil, maka ucapkanlah (dalam hatimu) :
"Anak ini belum bermaksiat kepada Allah, sedangkan diriku telah banyak bermaksiat kepadaNya. Tentu anak ini jauh lebih baik dariku"..

Jika bertemu orang tua, maka ucapkanlah (dalam hatimu):
"Dia telah beribadah kepada Allah jauh lebih lama dariku, tentu dia lebih baik dariku."

Jika bertemu dengan seorang yang berilmu, maka ucapkanlah (dalam hatimu):
"Orang ini memperoleh kurnia yang tidak akan kuperolehi, mencapai kedudukan yang tidak akan pernah kucapai, mengetahui apa yang tidak kuketahui dan dia mengamalkan ilmunya, tentu dia lebih baik dariku."

Jika bertemu dengan seorang yang bodoh, maka katakanlah (dalam hatimu) :
"Orang ini bermaksiat kepada Allah kerana dia bodoh (tidak tahu),
sedangkan aku bermaksiat kepadaNya padahal aku mengetahui akibatnya.
Dan aku tidak tahu bagaimana akhir umurku dan umurnya kelak. Dia tentu lebih baik dariku."

Jika bertemu dengan orang kafir, maka katakanlah (dalam hatimu) :
"Aku tidak tahu bagaimana keadaannya kelak, mungkin di akhir usianya dia memeluk Islam dan beramal soleh. Dan mungkin boleh jadi di akhir usia diriku kufur dan berbuat buruk.
“Tegakkan Islam dalam diri kamu.. nescaya Islam akan tertegak diatas bumi kamu” (Imam Al-Syahid Hassan Al- Banna)

"Sharing is Caring"
"Sharing is loving"
"Sharing is Giving"
"Sharing is ??.."
haha mengarut je aku nie....

PuTeH (*.~)+





Friday, August 7, 2009

MBMB system


mase practical aku practical kat MBMB
huish.... pening Oooo
pening buat sistem...
Alhamdulillah habis gak....
hoye...hoye
hepi gile.....
duduk kat MBMB keje aku makan minum....makan minum sbb slalu nyer ade jer jamuan la, ape2 la haha.... hati ku senang je tiap ari..... x luak duit ku... haha...

nie supervisor aku Cik Mohd Affandy.... aku panggil dier abg fandy baek giler wa ckp same lu.... sbb die slalu blanje makan kat tempat best2 taw..... pastu paling best skali die bagi markah tinggi2 kat aku best la.... hehe


cun x... nie sistem yg aku buat separoh je... sbb da ade private company yg buat lain huhu.... aku x buat la lagi.... aku but bende lain yg lebe susa.... wawawa... x siap lg ni... hehe aku lari je... sbb time practical da abis...Yeh Yeh --- suke suke...^_^
mane cukup mase 1 minggu lebe nak buat sistem yang baru....
hahaha....design pon kelang kabut.... main bantai je... sistem baru yg kat bawah nie!..

sistem...(^.*)+


x ble tunjuk byk2
private nie
penat buat...huhu
system....Pening!!!

Backdrop/ Banner


nie RKSK..... rumah ku syurgaku... rumah die sewe RM 50 ringgit sebulan....
ade 2 bilik, 1 dapo,1 bilik air.... ok la....., ade library lg...
mase tu aku, ngan member aku anta dan pasang PC kat library...MBMB bagi...3 pc...pc lame la.. mase tengah tunggu streamyx pasang tenet duduk r kat depan...
pastu ade org dtg marah kite org....
"pc lame je!!!... ape la... bg pc lame...!!"
pastu aku dengan geram nyer ckp
"same je pc lame ngan pc baru...bile format same je, jd baru jugak.....tp klw pc baru, klw x reti gune..."
Oopss.. aku terus diam
hahaha
selambe je kate2 2 terkeluar dr mulut ku.....
ok la...aku nie x de sape nak bagi pc pon... rumah sewe ku pon 89 ringgit sebulan,
x tambah bil air api...
Oooh pengsan... mane nak cari duit!!!..

streamer

ade byk lagi.... tah mane aku letak...
hahah

ShareThis ^_^